Давид Рая – новият номер 2(?) на Арсенал

www.arsenal.com/David Raya

Статия на MCGooner

August 15, 2023

Арсенал официално привлече Давид Рая от Брентфорд.

Вратарят идва с първоначален наем за една година и сума от 3 милиона паунда (3.5 млн евро), с опция за закупуване от 27 милиона паунда (31.3 милиона евро). Говори се, че опцията не е задължителна, но ще бъде активирана при покриване на определен брой мачове (или минути). Рая се очаква да подпише за 5+1 години с “артилеристите” ако наема се превърне в перманентен трансфер. Заплатата варира между 75 000 паунда (87 000 евро) –  95 000 паунда (110 000 евро) на седмица, според различни източници. Испанeцът ще носи номер 22 на гърба си.

Преследването на Рая от страна на Артета не е от вчера. Преди да привлече Рамсдейл, именно испанецът бе трансферна цел номер 1 на клуба, но високата трансферна сума и най-вече нежеланието на Брентфорд да продават се оказаха спънка.

Сега ситуацията е различна. Рая имаше 1 година от оставащия си договор и нямаше намерение да подписва нов. Брентфорд отказа примамливи оферти от над 35 милиона паунда от Тотнъм и Байерн Мюнхен, защото държеше на 40 милиона. В крайна сметка “пчеличките” се принудиха да трансферират играча, защото щяха да го изгубят без пари, а и защото Рая изрично бе поискал да играе за Арсенал.

Arsenal David Raya Bio

Тук трябва да споменем, че той е не само любимец на Артета, но и на треньора на вратарите Иняки Каня, който бе негов такъв и в Брентфорд. 

Защо Артета толкова много иска такава жестока конкуренция на Рамсдейл?

Нека направим сравнение между двамата:

 

Arsenal Ramsdale vs Raya

Сравнение между Рамсдейл и Рая, сезон 2022/2023, Висша Лига

Както ясно се вижда, Давид Рая чувствително превъзхожда Аарън Рамсдейл. Испанецът има средно по 4.08 спасявания на мач, срещу 2.45 на Рамсдейл. Спрените центрирания са 1.31 за Рая, срещу 0.58 за Рамсдейл;  пасове над 35 м. – 50.6% успеваемост, срещу 35.4%; успешни пасове – 9.17 средно на мач, срещу 2.88.

Показателите са убийствени. Но важното, което трябва да отбележим е, че Арсенал е отбор, който владее топката и допуска малко положения пред своята врата. Брентфорд, от друга страна, е отбор, който няма проблем да приема играта в своята половина и да бъде пасивната страна в срещата. Именно затова показателите са толкова неравностойни. Едва, поставени при еднакви условия, ще можем адекватно да анализираме техните качества.

Играта с топка, обаче, е най-силното качество в играта на Давид Рая.

Както вече споменах по-горе в статистиката, испанецът има несравними качества при играта с топка. Това е и основната причина Артета толкова много да държи на него. Високият процент на успешни подавания – на средно и дълго разстояние е един от най-високите в Топ 5 първенствата на Европа. Това дава на отбора му възможността да се премести високо по терена и да предприема преса ако не успее да овладее първата топка. Вече видяхме подобен модел на игра в мачовете срещу Сити и Нотингам, където Рамсдейл целенасочено търсеше Хавертц. Тези негови качества са перфектни за отбори, които държат и практикуват позиционната игра като Арсенал. Рамсдейл също притежава тези качества, но реакциите са му по-спонтанни и бързи, докато Рая е от играчите, които могат да изчакат до последният момент преди да преддприемат действие – било късо към бека или дълъг пас почти до наказателното поле на противника.

Това, от своя страна дава още едно предимство на Рая – спокойствие в играта.

Като почти всеки испанец и бившият вратар на Брентфорд притежава качествата да практикува Ла Пауза. Като добавим и факта, че е родом от Барселона, то бих казал, че това му е вродено. Рая има усета да бъде спокоен, поставен под напрежение от противника. Той не се панира, не изритва топката силно напред и не я изчиства напосоки. В почти всяка ситуация той има решение. Това дава и така необходимото спокойствие на своите съотборници при препозиционирането от фаза “защита” във фаза “атака”.

Въпреки височината си за вратар, Рая е изключително ефективен под рамката.

С всяка изминала година стереотипа, че вратарят трябва да е висок избледнява. Давид Рая (186 см), Облак (186 см), Едерсон (188 см), Тер Щееген (189 см), Пикфорд (185 см) са само част от вратарите, които доказват това.

Испанецът взима най-доброто от височината си. Показателят PSxG-GA (Post-Shot Expected Goals-Goals Allowed) изчислява възможността на вратаря да спаси дадено положение. Позитивен показател означава, че играчът е с над-средното за вратар. Рая има +0.14, което е по-добро от на Рамсдейл (-0.05) и Едерсон (-0.06) и под това на Алисон (+0.26). Това идва да покаже, че новият номер 22 на Арсенал се доближава до най-добрите на позицията си, въпреки височината.

Той, също като Рамсдейл, прави и  впечатляващи спасявания, благодарение на бързите си рефлекси и умението да бъде на най-подходящата позиция.

Разбира се, височината е и негатив за него. Затова говори и ниският процент на ефективност от корнери, което ще бъде проблем за “артилеристите”. Преките свободни удари от близко разстояние също може да са проблем. При по-точно изпълнен такъв, Рая няма да има шанс да спаси, за разлика от Рамсдейл, който вече е доказал това (препратка – Джеймс Мадисън, 2022).

Какъв е извода?

Личното ми мнение е, че конкуренцията между двама отлични вратари може да бъде повече проблем, отколкото нещо положително. За разлика от всички останали позиции, вратарят играе 90 минути, без смяна. Ако Артета вече счита вратарската позиция за напълно конкурентна за смяна по време на мач, заедно с останалите (което ще е равносилно на революция във футбола), то тогава може би има логика. В противен случай ще има недоволни. Рамсдейл е показал, че е боец и няма да се уплаши от конкуренцията. От друга страна Рая няма да се задоволи с това да бъде номер 2 в отбора.

Ако трябва да бъдем честни, испанецът има малко предимство, поради факта, че Иняки Каня има слабост към него. Артета е показвал неведнъж, че футболистът във форма получава повече минути и ми се иска да вярвам, че и с вратарите ще е така.

Дано да бъркам и действително конкуренцията между двамата да ги “бута” напред. Този сезон всички погледи ще са насочени към Арсенал и най-малкото, което му трябва на Артета е недоволство и негативни емоции в отбора.

Еми това е и до скоро.

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This