PPDA (Passes Allowed Per Defensive Action)

ppda

Статия на MCGooner

January 8, 2023

Mетрика, показваща колко паса позволява един отбор да му бъдат направени преди да се опита да спечели топката, посредством защитно действие (пресечена топка, загубено едиборство, спечелено единоборство и др.).

Тази метрика се фокусира върху няколко основни фактора:

  • Загубени единоборства
  • Спечелени единоборства
  • Пресечени топки
  • Фаулове
  • Пасове на атакуващия отбор

PPDA се измерва по следния начин:

PPDA=брой пасове, направени от атакуващия отбор/брой на защитните действия

Ниско PPDA говори за висока интензивност на защитата, т.е. тя е позволила нисък процент на пасове от страна на атакуващия отбор. Обратното – високо PPDA говори за пасивност на играчите в защита без топка, спрямо атакуващите пасове на противника.

Този показател осигурява обективно измерване, тъй като се изчислява броя на възможностите за преса от страна на защитата, спрямо всички пасове от страна на атакуващия отбор.

Тази метрика може да бъде приложена в определена зона на терена, а именно последните 60% от терена.

image 3
Визуализация къде се измерва PPDA

ПРИМЕР: За сезон 2020/2021 Арсенал има PPDA от 14.2 (12-то място от 20 отбора). Това означава, че отборът е позволил средно по 14 паса в тези 60% от терена преди да отнеме топката. С други думи „артилеристите“ са били по-пасивни без топка по отношение на атаките на противника и не са предприемали защитно действие до около 15-я пас. На първо място в тази класация е Лийдс с PPDA от 9.3.  

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This