Арсенал и трансферните планове през януари – халфове

Арсенал трансфери

Статия на MCGooner

January 1, 2024

Стартът на новата година стартира с едно от любимите занимания за голяма част от феновете – клюките покрай трансферните слухове.

Да, януари е месец, в който трансферният прозорец е отворен и новините за пристигащи и заминаващи винаги е изпълнен с емоции.

За Арсенал последните трансферни прозорци бяха изпълнени с доста емоции. Миналата година именно през януари се разигра драмата с Михайло Мудрик и Мойзес Кайседо. В крайна сметка и двамата се оказаха в Челси – украинецът още през зимата, еквадорецът шест месеца по-късно и двамата за рекордни суми. В края на трансферния прозорец, Арсенал отправи няколко оферти и за Дъглас Луиш от Астън Вила, но също без успех.

Този януари едва ли ще бъде по-спокоен, но това ще го разберем в края на месеца.

Последните слухове от лагера на „артилеристите“ са, че Микел Артета има нужда от 5 попълнения, за да завърши своя състав – краен защитник, централен защитник, централен халф, крило и нападател. Едва ли този месец ще бъдат привлечени всички, но няма да бъде изненада, ако бъдат привлечени поне една част.

Тук трябва да се отбележи, че финансовият феърплей не позволява на Арсенал да бъдат прекалено активни. Необходими са продажби, за да се осъществят част от входящите. Еди Нкетия, Томас Партей, Седрик Суареш, Мохамед Елнени, Емил Смит Роу са само част от футболистите, за които се говори, че може да напуснат.

По отношение на входящите трансфери, този на централния халф ми се струва, че може да бъде най-логичен. Въпросът е от какво има нужда Артета, за да повиши нивото на отбора в тази зона. Ще наблегна на няколко алтернативи:

Типичен дефанзивен халф

Жоао Палиня (28 години, Португалия)

Жоао Палиня е от футболистите, които са част от трансферните планове на Арсенал. В негово лице, „артилеристите“ ще имат типичен дефанзивен халф, на който спокойно могат да разчитат.

Португалецът се отличава с борбеност, позициониране, има добър далечен удар, умее да подава на късо и дълго разстояние, има опит във Висшата Лига. Ако бъде привлечен, то Деклан Райс може да преместен на позицията на „осмицата“. Едно от качествата, които не се вписват в плановете на Артета, обаче, е липсата на поливалентност. Както знаем почти целият състав, вече, може да играе на повече от една позиция. Жоао Палиня не е такъв. Той умее да играе само като дефанзивен халф и това може да бъде спънка за преминаването при „артилеристите“. Друг проблем може да се окажат годините. Палиня е на 28, а знаем, че Артета обича по-млади футболисти, за да ги развие, според своите принципи за игра. Ако, обаче, испанецът има нужда от точно такъв играч, то Жоао Палиня е отговора.

Box-to-box халф

Юсуф Фофана (24 години, Франция)

Капитанът на Монако е друго потенциално попълнение, което се отличава от Палиня като качества.

Фофана е отличен при изнасяне на топката, умее да подава умело между линиите, както и да прогресира самият той с нея. Физиката също играе важна роля в неговата игра и с това може да респектира противника. Високата му работоспособност е по целия терен и има качествата да бъде преквафилифициран в box-to-box. В този случай Райс и Фофана могат спокойно да сменят своите позиции на „шестица“ и „осмица“, дори по време на мач. Националът на Франция вече можеше да бъде видян на „Емирейтс“, когато Монако гостува на Арсенал за Емирейтс Къп и беше най-добрият играч на терена.

Конър Галахър (23 години, Англия)

Един от капитаните на Челси и лидер на средната линия, Конър Галахър е моят фаворит за тази позиция.

Той е типичен пример за „box-to-box” играч. Англичанинът може да играе като дефанзивен халф, „осмица“, „десетка“, общо взето покрива всички позиции в центъра на терена. Борбеността, отдадеността, лидерските качества ще са изключителни ценни за отбора. Фактът, че е англичанин и има опит във Висшата Лига допълнително дава предимство, защото не е необходима аклиматизация. В националният отбор на Англия, Галахър често играе с Деклан Райс, Букайо Сака и Аарън Рамсдейл, което допълнително спомага за по-бързото приобщяване към състава. Челси има нужда да продава, за да балансира своите сметки, а сумата, която се върти в пространството е около 40 млн евро. Това е изключително приемлива сума за футболист с качествата на Галахър. В последните години имаме добри взаимоотношения със съседите от „Стамфорд Бридж“ по отношение на трансферите, затова не бих го окачествил като невъзможен. Лошата новина тук е, че „белите“ от Северен Лондон се считат за фаворити за подписа му и ако успеят, то това ще бъде доста сериозен удар за тях.

Арсенал и трансферите: Сравнение между Юсуф Фофана и Конър Галахър

Сравнение между Юсуф Фофана и Конър Галахър

Както се вижда, Фофана и Галахър имат почти идентични качества. Галахър, обаче, за мен е по-логичния избор, предвид факта, че е англичанин с по-ниска трансферна сума и не е необходима аклиматизация. Влиза и започва без подготовка.

Плеймейкър от втора позиция или т.н. „региста“

Дъглас Луиш (25 години, Бразилия)

Футболистът на Астън Вила е отдавнашна цел на Микел Артета.

Бразилецът е типичен плеймейкър, който е позициониран по-дълбоко, почти пред защитата и стартира атаките си оттам. Умее да изпълнява отлично статични положения, има усет за прогресивните пасове, поглед върху играта и борбеност, когато се налага да работи без топка. Опитът му във Висшата Лига се оказва безценен и е допълнителен плюс за неговото привличане. Тук, обаче трансферната сума и желанието на Вила да го продаде ще се окажат проблем. Бирмингамци са в битката за титлата и едва ли ще искат да се разделят с един от най-ключовите си играчи по средата на сезона. Дори и да искат, то цената ще е близо до 100-те милиона, която е непосилна за Арсенал в този прозорец, предвид финансовия феърплей.

Мартин Зубименди (24 години, Испания)

Сънародникът на Микел Артета е една от звездите на Ла Лига. Футболистът на Реал Сосиедад е с ключова роля за страхотното представяне на „чури урдин“ през миналия и този сезон. Зубименди е дефанзивен халф, който умело може да изгражда атаките на отбора си. Притежава визия, техника и усет за пасовете на късо и дълго разстояние. Работоспособността му е завидна и често може да бъде видян да владее цялата средна зона. Клаузата му за откупуване е 60 млн. евро, която не би била проблем за Арсенал.

Аклиматизацията, обаче, която ще бъде по-трудна може да се окаже проблем. Млад футболист, идващ от Испания, който досега не е бил трансфериран и най-вероятно със слаб английски, не е нещо, което му трябва на Арсенал точно в този момент. Да, Артета и екипа му, които са испанци в по-голямата си част, ще му помогнат, но на „артилеристите“ им трябва играч с незабавен ефект върху състава. Не съм сигурен дали ще се впише бързо.

Арсенал и трансферите: сравнение между Дългаш Луиш и Мартин Зубименди

Сравнение между Дългас Луиш и Мартин Зубименди

От графиката по-горе ясно се вижда, че Дъглас Луиш е по-явният избор, но едва ли такъв трансфер би се осъществил, поне не януари. Зубименди е добра алтернатива, но дали си заслужава да дадеш 60 милиона за “план Б”?

Предвид ужасното представяне в посленият месец, трансферният прозорец на Арсенал се очертава да бъде натоварен. Видими са нуждите на отбора в нападение, както и късата скамейка в защита. Какви ще бъдат плановете на Артета, Еду и компания тепърва ще видим.

Еми това е и до скоро.

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This