xA (Expected Assists)

Статия на MCGooner

January 8, 2023

Статистически показател, който отразява възможността за пас да се превърне в асистенция за гол.  може да бъде определен както за отбор, така и за играч от даден отбор.

При изчислението на този показател се взимат предвид фактори като: 

  • вида на паса – центриране, пас с глава, извеждащ пас, ключов пас
  • игрова ситуация – свободна игра, корнер, свободен удар, тъч
  • крайната точка на паса
  • начална точка на паса
  • дължина на паса 

Тази метрика ни дава индикация колко асистенции за гол може да има даден отбор/играч, базирана на атаката и изграждането ѝ.

xA поставя акцент върху това колко вероятно един пас може да бъде превърнат в асистенция, независимо дали този пас е превърнат в удар и в крайна сметка в гол. Всеки пас направен от играч дава някаква xA стойност, макар че в повечето случаи е много ниска, тъй като не всички пасове генерират шансове за гол. Пас направен около точката на дузпата са с висок xA, докато пасове извън наказателното поле са със сравнително нисък xA

ПРИМЕР: ако играч има xA от 6.8 това значи, че този играч е създал малко над 7 възможности за асистенция към своите съотборници. Това не означава, че тези положения са превърнати в гол. Същото важи и за обратната хипотеза – играч с xA 5.3 може да направи повече асистенции от възможните според метриката.

xA 1
Пример за нисък xA и повече асистенции

Както се вижда на снимката някои пасове, които са с висока стойност на xA не са реализирани (белите точки в наказателното поле), за сметка на някои с ниска стойност на xA, които са се превърнали в асистенция.

xA 2
Пример за висок xA и по-малко асистенции

Имаме и обратната тенденция – висока стойност на xA, по-малко асистенции. Вижда се, че пасовете са значително по-опасни от тези в горната снимка, но крайният получател на паса не е успял да отбележи.

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This