xGOT (Expected Goals On Target)

Dictionary

Статия на MCGooner

January 8, 2023

Метрика, която надгражда термина xG, като дава предимство на точните удари във вратата въз основа на комбинация от качеството на головото положение и качеството на изпълнението.

xG измерва качеството на головите положения, създадени от отбор/футболист, а xGOT надгражда като ни показва как отбора/футболиста се справя с тези шансове. По същество xG e модел който се изчислява преди удара, а xGOT e след него.

Метриката xGOT е изграденa на база на точните удари и включва както xG-то на удара, така и локацията на самия удар. Дава се повече стойност на удари в ъглите, в сравнение с тези в центъра на вратата.

ПРИМЕР: По-долу е гола на Аарън Рамзи срещу Галатасарай от груповата фаза в Шампионската лига от сезон 2014/2015.

image 4
Голът на Рамзи срещу Галатасарай

Ударът на Рамзи е с xG от 0.03. Тъй като опитът е от повече от 30 метра шансът за успех преди удара е много нисък. След отправянето на удара обаче xGOT е по-висок, базиран на локацията към която е отправен.

На графиката по-долу може да се види точното място на отправения точен удар.

image 5
Статистика на гола

Голът на Рамзи е малко под левият горен ъгъл на вратата, който го прави много труден за спасяване. Следователно въпреки трудността на шанса, високото качество на изстрела на уелсеца се отразява на xGOT метриката и неговата стойност е 0.58.

xGOT може да бъде използван и за остойностяване на ударите на играчите. Например играч, който има по-висок xGOT, спрямо xG показва, че той отправя по-качествени удари, като се има предвид качеството на шансовете, от които е опитал удари. Разликата между xGOT и xG се нарича SGA (Shooting Goal Added).

SGA, Александър Лаказет

Както се вижда от таблицата по-горе Александър Лаказет е имал xG от едва 5.1, но въпреки това е успял да отбележи 12 гола. Ясно се вижда, че качеството на завършващите удари на французина е изключително високо (xGOT от 10.9), в сравнение с качеството на головите положения.

xGOT е полезен и за анализ на представянето на вратарите. Метриката може да бъде използвана за да се отличат вратарите, които допускат по-малко голове, предвид качеството на точните удари, които са били изстреляни срещу тях. Това може да се види като се изчисли броят на предотвратените голове (изчислява се по следния начин: xGOT на база на точните удари, които вратаря е посрещнал минус допуснатите голове)

Този показател ни позволява да правим разлика между вратарите, които правят висококачествени спасявания, и тези, чийто брой на спасяванията може да е бил увеличен от лесни, нискокачествени удари.

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This