xG (Expected Goals)

xG

Статия на MCGooner

January 8, 2023

Статистически показател, който отразява качеството на головите положения и вероятността те да бъдат отбелязани. xG може да бъде определен както за отбор, така и за играч от даден отбор. 

При изчислението на този показател се взимат предвид множество фактори като: качество на асистенциите, дали удара е с глава или крак и дали се окачествява като реална опасност. 

Качеството на головите положения определят и xG рейтинга. Например ако играч е на точката на дузпата и последва удар това ще се отчете като висок xG резултат, но удар от над 30 метра под ъгъл, например, ще се отчите като нисък xG резултат. 

ПРИМЕР: xG резултат от 0.35 означава, че играчът/отборът се очаква да отбележи в 35% от случаите, т.е. един гол от три опита. Ако показателя е 0.50, то играчът/отборът би трябвало да отбележи гол на всеки два опита и т.н.

Комбинирането на xG резултатите на играчът или отборът по време на сезона може да ни даде прогноза приблизително колко гола би трябвало да бъдат вкарани. Този показател може да се използва както за оценка на конкретно представяне, така и за прогнозиране на бъдещо или дългосрочно такова. 

Основните фактори, които могат да се вземат под внимание при определяне на xG са следните:

  • Тип асистенция – дълъг пас, къс пас, ключов пас
  • Удар с глава
  • Удар с крак
  • Качество на създаденото положение (сам срещу вратаря, с един защитник и т.н.)
  • Ъгъл на удара
  • Дистанция на удара
  • Дали положението е от игрова ситуация или от статично положение
image
Термокарта на метриката xG

На снимката по-горе е показана термокарта на xG при свободна игра. Логично, колкото по-близо до вратата си, толкова по-голям резултат ще бъде отчетен. 

image 1
Примери за визуализация на xG

На тази снимка са показани различни примери как може да бъде визуализиран xG показателя.

Термично – големината на точките и цветовете отразяват колко голям е шанса за отбелязване на гол

Мрежово – разделяне на последната третина от терена на множество еднакви квадратни зони и посредством големината на точките се определя и шанса за отбелязване на гол.

Ситуационно – отразява качеството на головото положение в зависимост от това къде бива подадена топката и дали е от статично положение или чиста игрова ситуация.  

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This