xT/xTHREAD (Expected Thread)

Dictionary

Статия на MCGooner

January 8, 2023

Mетрика, показваща степента на опасност на атакуващия отбор. С други думи: какъв е шанса да бъде отбелязано попадение, в зависимост от това къде владееш топката?

Снимката по-долу илюстрира xT шанса по целия терен. Стойностите показват процента на отбелязване на попадение, ако топката е в тази зона. 

image 6
Цифрово ирзжение на % опасност според зоната на терена по отношение на xT

Тази таблица може да бъде използвана и като пример как играчите увеличават шансовете на своя отбор за отбелязване на попадение, в зависимост от това къде владеят топката. 

ПРИМЕР: Пасът на Гранит Джака към Мартин Йодегор, на снимката по-долу, в половината на противника увеличава шансовете за гол с 1%.

image 7
Пасът на Джака към Йодегор

Малко след това, топката бива отнета и в рамките на два паса шансовете на противниковият отбор се увеличават с 2.5%

image 8
Старт на контра за противника
image 9
Този пас увеличава опасността с 1.5%

Тази метрика лесно може да отличи играчите, които умеят да задържат топката и да я подават напред в зони, в които възможностите за гол се увеличават.

Графиката по-долу отразява кои играчи допринасят с най-голямо xT за 90 минути, благодарение на техните пасове или задържане на топката (има се предвид владеене на топката, спринт с топката и др.) при свободна игра.

image 10
Висша Лига, 20/21, играчи с най-висок xT

Тази метрика позволява да се извлекат редица данни за играчите. Тя може да измери xT само от пасове или само от задържане на топката, от двете и т.н. Ако се навлезе по-дълбоко тя може да измери кои играчи губят топката рядко, кои предоставят малка заплаха, кои предоставят висока заплаха, кои предоставят висока заплаха, но често това води и до загуба на топката и т.н

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This