Юриен Тимбер – защитникът на бъдещето за Арсенал

arsenal.com Jurrien Timber

Статия на MCGooner

July 15, 2023

Арсенал официално привлече второто си ново попълнение.

“Артилеристите” обявиха Юриен Тимбер като нов футболист на отбора. Той пристига от отбора на Аякс за сумата от 34.2 млн паунда (40 млн евро) + 4.2 млн под формата на бонуси (5 млн евро). Нидерландецът подписва за 5 години като седмичната заплата се очаква да бъде около 120 000 паунда на седмица (140 000 евро) с включените бонуси. Защитникът ще носи номер 12, доскоро носен от Уилям Салиба, който го замени за номер 2.

Националът на Нидерландия може да се окачестви като изненадващо име сред феновете, за евентуално попълнение. След изключителният сезон, който изигра Бенджамин Уайт никой не вярваше, че Микел Артета ще има нужда от футболист, който да покрива същата зона. В подкрепа на казаното, може да се добави, че Такехиро Томиясу бе използван като алтернатива на Уайт през изминалия сезон.

Ако се вгледаме в детайлите, ще видим, че този трансфер е напълно в стила на испанския мениджър.

Тимбер притежава качества, които напълно отговарят на моделите на игра, които Артета иска да доразвие в отбора на Арсенал.

Arsenal Timber Bio

Как се вписва Юриен Тимбер в състава на Арсенал?

На първо място нека споменем възрастта.

Юриен Тимбер е на 22 години. Това покрива стратегията на Арсенал да привлича млади играчи, с голям потенциал и възможност за развитие. Фактът, че на тези години има изиграни 136 професионални двубоя, 15 от които като национал на Нидерландия говори за неимоверния потенциал, който той притежава.

 

Като профил, Юриен Тимбер напълно отговаря на принципите на Артета за играта.

Arsenal Timber Stats

Статистика на Юриен Тимбер, сезон 2022/2023

Играта с топка

Гледайки статистиката, нидерландецът може да бъде окачествен като защитник на бъдещето. Защо? Защото е един от най-добрите прогресивни централни защитници. Той има:

  • 9.78 паса във финалната третина, средно на мач (99 персентила*)
  • 1.04 паса в наказателното поле, средно на мач (99 персентила)
  • 8.62 прогресивни паса, средно на мач (99 персентила)

Това говори колко добър е с топка в краката и как умело може да я изнася до противниковата половина.

Тимбер е изключителен срещу преса. Благодарение на ниския си център на тежестта и техниката, която притежава, той може много лесно да се освободи от противника си. Това дава неимоверно предимство за Арсенал, защото изключвайки един или двама противника автоматично освобождава зони, в които да нахлуят атакуващите играчи на “артилеристите”.

Неговата креативност в началната фаза на атаките на Арсенал ще бъде от голямо значение. Тимбер има средно по 90.72 докосвания на мач и 81.65 опита за пас, с 91.6% успеваемост. Излишно е да казвам, че тези метрики го нареждат сред лидерите в Топ 10 първенствата. Благодарение на своята увереност с топка, Тимбер умело я дистрибутира между линиите на противника. По този начин той създава хаос в пресата на другия отбор и дава възможност на своите съотборници да се позиционират по-напред по терена.

22-годишният футболист е изключително спокоен и използва всяка една секунда да предизвиква противника към себе си, освобождавайки пространства за своите съотборници. Отличното “сканиране”, което той прави в играта си, му дава предимството да е наясно със степента на опасност и да предприема действия спрямо нея.

Тимбер умело може да използва и двата си крака (независимо, че предимно играе с десен), което му позволява да завърти тялото си в позиция, което да е максимално ефективно за него. По този начин противника бива респектиран и по-внимателно предприема своите действия. Това пък, от своя страна, дава на Тимбер възможност да прогресира с топката по-свободно.

Благодарение на всички тези качества, Артета вижда в него няколко модела за атака:

  1. Срещу отбор с физически здрав нападател: като дясностоящ вътрешен бек. Салиба и Габриел ще покриват нападателя, а Тимбер ще се изнася до Деклан Райс, от дясната му страна и ще заиграе като вътрешен халф. Така, благодарение на качествата си, ще диктува играта от задна позиция и ще може да подава между линиите.
  2. Срещу отбор, който играе с нисък блок: като дясностоящ централен защитник. Ще може свободно да достига до центъра, където отново ще играе, редом до Райс.

Играта без топка

Дефанзивната игра на Юриен Тимбер е агресивна и директна. Благодарение на високото си позициониране той може почти мигновенно да започне преса срещу противника. Нидерландецът обича да преценява момента на единоборство и винаги търси правилната позиция, за да го направи.

Скоростта, която притежава му дава предимство в защитните действия. Дългите подавания към опонентите в неговата зона не са проблем за него, защото той безпроблемно може да се върне на позиция. Същото се отнася и ако противник се опита да го преодолее, посредством спринт. Това го прави изключително полезен срещу бързи нападатели, както и при контри на противника.

При персонална защита, Тимбер не е толкова ефективен. Той пресира опонента си, но агресивността му води до ниска ефективност. При рязък демараж на противника, защитникът много често извършва нарушение, което може да създаде опасност за вратата на Арсенал.

На моменти, нидерландецът се концентрира върху топката повече от необходимото и не е достатъчно решителен. Това дава възможност на противника да я овладее по-добре да оползотвори пространството, което му е дадено. Това води след себе си по-голяма опасност за защитата, защото следва пас около наказателното поле, центриране или удар.

Какви качества притежава Юриен Тимбер?

Когато става въпрос за трансфер на дуета Артета и Еду, няма как да не започна с

поливалентността

Юриен Тимбер може да запълва няколко зони по терена. През кариерара си той е изиграл 118 мача като централен защитник или десен централен в схема с трима (86%) и 18 мача като десен бек (14%). Това го прави адекватна алтернатива на Уайт, Салиба и дори Габриел.

Arsenal Timber Positions

Зоните, в които Юриен Тимбер може да бъде използван

Споменавайки Салиба и Уайт няма как да не се направи сравнение на качествата им, спрямо тези на Тимбер:

Timber vs White vs Saliba

Сравнение на качествата на Тимбер, Салиба и Уайт, приравнени към Висшата Лига

Като се има предвид изключителния сезон, който направи Бенджамин Уайт, статистически догонва Юриен Тимбер. Това, на практика, доказва колко добър е нидерландецът в атакуващ план. В дефанзивната част от играта, всички имат какво да надградят, но като се има предвид средната им възраст от 23 години, то времето е пред тях да усъвършенстват и тези качества.

Манталитет

Юриен Тимбер се откоява със своя манталитет на едва 22-годишна възраст. Той вече няколко пъти носи капитанската лента на Аякс. Той е от типа играчи, които повеждат своя отбор, посредством агресията и контрола върху играта. Фактът, че умее да прогресира с топката в ситуации под постоянна преса, говори за сериозна увереност и отговорност.

Тактическа грамотност

Играта на няколко позиции изисква висока степен на тактическа грамотност. Юриен Тимбер играе еднакво добре и като десен бек, и като централен защитник. Това са две коренно различни позиции, независимо, че са в дефанзивната част от схемата на игра. Умението да се приспособява към различни тактически модели го прави безценен за високопрофилни отбори като Арсенал.

Кои са слабите места на Юриен Тимбер?

Вече споменах за проблемите, които изпитва при персонална защита.

Друго слабо място е играта с глава и това донякъде е обяснимо. Тимбер е висок 1.79 м., което за централен защитник не е предимство. Нидерландецът има спечелени едва 47.4% от всички въздушни двубои, в които е участвал. Въпреки че има добър отскок, 22-годишният футболист ще изпитва трудности срещу физически здрав нападател като Ерлинг Хааланд, Хари Кейн, Евън Фъргюсън или Доминик Калвърт-Люин.

Любопитен факт за Тимбер е, че той произлиза от семейство с петима братя.

Нидерландският национал има брат-близнак – Куинтен. Той също е професионален футболист, играещ за Фейенорд като полузащитник. През изминалата кампания Куинтен Тимбер стана шампион на Нидерландия с изиграни 22 двубоя в първенството.

Третият брат – Дилан (23) също е футболист. Той наскоро подписа договор с втородивизионния ВВВ Венло в Нидерландия. Той е централен защитник и е национал на Кюрасао (по бащина линия)

Другите двама братя – Шамие и Крис се развиват в различни сфери от футбола.

С привличането на нидерландският национал, Арсенал ще разполага с петима защитника, които ще могат да покриват повече от една позиция: Кивиор (ляв бек, централен защитник), Уайт (десен бек, централен защитник),  Томиясу (ляв бек, десен бек и централен защитник), Зинченко (ляв бек, централен халф, лявостояща “осмица”) и Тимбер (десен защитник, централен защитник). Това са сериозни опции пред Артета и дават възможност за повече ротации, по-голяма почивка за футболистите и избягване на сериозни контузии от претоварване.

И така, още преди да заминат за САЩ и да стартират с предсезонната подготовка на пълни обороти, Арсенал почти завършиха входящите си трансфери. Да, представянето им отне повече от това, което може да чака един фен, но са факт. Артета сподели нещо много важно на една пресконференция:

“Този трансферен прозорец трябва да го заковем!”

Смело мога да кажа, че мисията е изпълнена.

Еми това е и до скоро.

*персентил – метрика посочваща стойностите, под които се намира определен процент от данните в набор от данни. Например: 18-годишен мъж, който е висок 195 см, е в 99-ия процентил за височината си. Това означава, че от всички 18-годишни мъже 99 процента имат височина, равна на или по-малка от 195 см.

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This