Кай Хавертц – новият Раумдойтер* на Арсенал

Kai Havertz is a Gooner

Статия на MCGooner

June 29, 2023

Кай Хавертц е първото попълнение за Лято 2023 в Арсенал.

Германският национал пристига за споменавана сума от около 60 милиона паунда (69.8 млн евро) + 5 милиона паунда (5.8 млн евро) под формата на бонуси. Това е с около 25 милиона паунда по-малко, отколкото Челси плати на Леверкузен през 2020 година (72 милиона паунда+18 млн бонуси). Договорът ще бъде за 5 години, а заплатата ще бъде около 220 000 паунда на седмица (256 000 евро). Номерът, който си избра Хавертц е 29 – познат за него от годините му в Леверкузен.

Сагата по привличането на Кай Хавертц не продължи много дълго, но беше доста изненадващ ход от страна на Артета и Еду. Германецът не изигра добър сезон със “сините” от Лондон, въпреки че участва в 35 мача във Висшата Лига и 10 в Шампионската. Независимо от това, неговите 9 гола през сезона го нареждат начело в голмайсторската листа на Челси за сезон 22/23, заедно с Рахим Стърлинг.

Друг важен фактор, който заслужава внимание за привличането на Хавертц е финансовото състояние на Челси.

След многомилионните трансфери, които направи новият собственик Тод Боули, Челси се оказа в ситуация на нарушаване на Финансовия Феърплей. Това наложи разпродажба на голяма част от текущия състава на “сините”, повечето от които поеха към Саудитска Арабия.

Kai Havertz

Един от важните въпроси, който всички си задаваме е:

Къде ще бъде позициониран Кай Хавертц?

Ще започна с по-абстрактната, към момента, гледна точка за повечето фенове, а именно:

С какво ще допринесе Кай Хавертц с топка и без топка и как неговият профил отговаря на профила на отбора?

В една предишна статия разгледах потенциалните трансфери на Арсенал, базирани на слабостите, които имаше отбора през изминалия сезон. Ако съпоставим тези метрики, спрямо статистиката на Хавертц, ето какво се получава:

Kai Havertz Stats 1

Статистика на Кай Хавертц, спрямо слабите места на Арсенал за сезон 22/23

Както се вижда, бившият играч на Челси покрива почти перфектно 2/3 от слабостите на Арсенал във Висшата Лига през сезон 22/23. Той е в челните класации по директни/разсичащи пасове пасове (0.08 средно на мач), центрирания в наказателното поле (0.08), % успешни дълги пасове (72.1%), удари от пряк свободен и т.н. Това показва, че на Артета му е бил необходим именно такъв профил футболист, който да даде нещо различно и по-добро на отбора.

По отношение на моделите на игра в Арсенал, това което има нужда от подобряване са:

  • Физически висок нападател, който да даде алтернатива

Височината в нападение бе проблем, пред който се изправи Артета. Най-високият играч на Арсенал от т.н. “нападателна петица” бе Гранит Джака – 185 см. Следващият по ръст бе Мартин Йодегор – 178 см. Ако приемем, че Джака ще бъде продаден, както силно се говори, то Хавертц покрива този недостатък със своите 186 см. В допълнение, той е и играчът с едни от най-високите параметри по спечелени въздушни двубои във Висшата Лига – 2.72 средно на мач. От всичките 32 гола, които е отбелязал за Челси, 10 са с глава. Това определено дава друг много важен модел на Артета в нападение, което прави Хавертц отличен профил в тази насока.

  • Елитен футболист, покриващ полупространствата в атаката на Арсенал – огледален играч на Мартин Йодегор

Гранит Джака показа невероятно израстване в тази нова позиция за него, но той не се чувстваше в “свои води”. Въпреки 7-те гола и 7-те асистенции, швейцарецът няма този нюх към атаката. Хавертц е именно такъв футболист – той обича да играе с топката и както той е заявявал:

Аз съм полузащитник, който обича да навлиза в наказателното поле“.

Левият му крак дава допълнително предимство в тази насока, защото може да играе полуобърнат към противниковата врата и да прогресира с топката. Германецът няма проблем да играе и по двата вътрешни коридора на атаката и да снабдява нападателите с топки. По този начин той ще освободи малко Йодегор от бремето той да бъде основен двигател на атаките и ще даде възможност на норвежеца да има още по-свободна роля.

Като качества, новата 29-ка на Арсенал допринася в няколко аспекта.

На първо място и това не е изненада за никой:

Поливалентността

Артета най-много държи играчите, които има в състава си да покриват поне две позиции по терена. Кай Хавертц може да покрие поне шест. В моделите на игра на Артета той може да играе като “осмица”, на двете крила, зад нападателя, като “фалшива деветка”, като “таран” и дори като централен полузащитник в 4-2-3-1. Това дава множество опции на мениджъра на Арсенал да използва германеца според нуждите на отбора в даден мач.

Kai Havertz Positions

Позициите, на които може да играе Кай Хавертц

Отлични дефанзивни качества

Кай Хавертц е изключително деен в дефанзивната част от играта. Това може да изненада мнозина, но германецът е на челните места по блокирани пасове (1.02 средно на мач), спечелени единоборства (0.54), пресечени топки (0.23), изчиствания (1.27), единоборства срещу дрибъл (0.31). Тук правя уточнението, че това са статистики спрямо конкуренти, играещи на неговата позиция.

* “Raumdeuter”

Германците имат дума за качествата на такива футболисти като Хавертц, а именно “raumdeuter”. Грубият превод е футболист, обичащ да нахлува в празните пространства. 24-годишният футболист не е типичен консуматор, затова и престоят му в Челси бе противоречив. Като централен нападател, германецът не е достатъчно ефективен. Но преценката му за нахлуване от втора позиция е на елитно ниво. Именно там той е най-силен. Хавертц има отлично чувство за играта и много добре преценява кога е най-удобния момент да се позиционира в наказателното поле. Най-силните му мачове за Челси бяха именно на такава позиция  – зад нападателя в схема 3-4-2-1. Ако приемем, че Хавертц ще бъде профила на Арсенал отляво в полупространството до Мартинели, то можем да сме сигурни, че ще бъде изключителен.

Умение да се “скрива” за противниковите защитници

Може да звучи малко смешно, предвид височината, но Хавертц има забележителното умение да бъде извън погледа на противниковите защитници до момента, до който вече е късно. Интересното за него е, че колкото по-малко докосвания има, толкова по-опасен може да бъде. С оглед на бързата игра на Арсенал това качество няма да бъде проблем да бъде използвано по най-добър начин.

Комбинативност

Независимо от позицията, на която е поставен, комбинативността на Хавертц е друга силна негова черта. Той винаги се открива за получаване на топката и търси прогресивния пас. Само двама футболисти, играещи в нападение имат създадени повече шансове при активна игра този сезон от германеца (33) – Хари Кейн и… Леандро Тросард. Само Дани Уелбек (82.9%), Хулиан Алварес (80.7%) и Роберто Фирмино (79.5%) от всички нападатели във Висшата Лига имат по-добра точност на подаванията под напрежение от 24-годишният футболист (78.1%). Това показва колко умело може да подава топката при сгъстена отбрана.

Защо номер 29?

Ето какво казва Хавертц за този номер:

“Когато бях малък, често играех FIFA или PES с моя брат. И двамата си създавахме играчи, които приличат на нас. Той винаги взимаше номер 29. Когато пробих в първия състав на Леверкузен, те ме попитаха кой номер бих желал да имам. След като разбрах, че номер 29 е свободен им отговорих, че го искам. Този номер ми харесва и смятам, че всички ме свързват с него, когато го видят.”

И така Арсенал стартира лятото ударно. Малко очакван трансфер, дори противоречив за някои. Едно от нещата, които съм забелязал в Артета е, че той винаги има план за развитие на отбора. Не очаквайте Арсенал да играе по абсолютно същия начин и през новия сезон. Може би Кай Хавертц е новото колелце в машината на испанеца, което ще спомогне за качване на отбора на следващото ниво.

Еми това е и до скоро. 

Ако не си прочел…

Арсенал и летните трансфери

Арсенал и летните трансфери

Лятото е на прага ни, а с него идва и най-вълнуващия момент за феновете – трансферите. Според последндите информации,...

0 Comments

Share This